D vitamini eksikliği belirtileri :

Aşağıdaki belirti, bulgu ve şikayetler, D vitamini eksikliği belirtisi olabilir:

 

Sık hastalanmak veya sık enfeksiyon geçirmek
 

D vitamininin en önemli görevlerinden biri, bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve düzenlemektir. Enfeksiyon hastalıklarına neden olan virüs ve bakterilerle vücudumuzun mücadelesini destekler. D vitamini doğrudan enfeksiyonla savaşmaktan sorumlu olan hücrelerle etkileşir. Eğer sık enfeksiyon geçiriyorsanız D vitamininiz düşük olabilir.
 

Yorgunluk ve halsizlik
 

D vitamini eksikliğinde yorgunluk görülür. Ancak yorgunluk başka nedenlerden dolayı da görülebilir. Aşırı yorgunluk ve halsizlik D vitamini eksikliğinin bir belirtisi olabilir ve bu şikayetle doktora başvurduğunuzda, yorgunluk ve halsizliği açıklayacak başka neden yoksa, D vitamini kan düzeyinize bakmak durumu aydınlatabilir.
 

Kemik ve sırt ağrısı
 

D vitamini, kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Vücudunuzun kalsiyum emilimini artırır. Yetersizliğinde de kemik ağrısı ve bel ağrısı gibi şikayetlere neden olabilir.

Depresyon
 

Depresif bir duygudurum, D vitamini eksikliğinin bir belirtisi olabilir. Araştırmacılar kontrollü çalışmalarda D vitamini dozlarının genellikle çok düşük olduğunda depresyonu tetiklediğini bulmuşlardır. Bazı kontrollü çalışmalar, yetersiz D vitamini verilmesinin, soğuk aylarda görülen mevsimsel depresyon dahil olmak üzere depresyonun iyileştirilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Depresyon, düşük D vitamini düzeyleri ile ilişkilidir ve bazı çalışmalar, D vitamini takviyesinin, depresif duyguduruma fayda sağladığını göstermiştir.
 

Yaraların zor İyileşmesi
 

D vitamini yaraların iyileşmesinde katkı sağlar. Ameliyat sonrası veya diğer yaralanmalarda iyileşme gecikiyor ise bu D vitamini eksikliğinden olabilir. Bir çalışmada, ayak ülseri olan D vitamini eksikliği olan hastaların vitaminle tedavi edildiğinde ülser boyutunun ortalama % 28 azaldığı bulunmuştur. Yetersiz D vitamini seviyeleri cerrahi, yaralanma veya enfeksiyon sonrası zayıf yara iyileşmesine yol açabilir.
 

Kemik zayıflaması, erimesi
 

D vitamini kalsiyum emilimi ve kemik metabolizmasında önemli bir rol oynar.

Osteoporoz (kemik kaybı, erimesi) tanısı konan birçok kişide D vitamini de eksik olabilir. Düşük kemik mineral yoğunluğu, kemiklerinizin kalsiyum ve diğer mineralleri kaybettiğinin bir göstergesidir. Bu, yaşlı yetişkinleri, özellikle kadınların kırık riskini artırır. Araştırmacılar, menopoz veya sonrasında 1.100'den fazla orta yaşlı kadın üzerinde yapılan geniş gözlemsel bir çalışmada, düşük D vitamini düzeyleri ile düşük kemik mineral yoğunluğu arasında güçlü bir bağlantı bulmuşlardır.
 

Bununla birlikte D vitamini ve kalsiyum "takviyelerinin", kişileri kemik kırıklarından korumadığı, sonuçları 2017 yılında JAMA'da yayımlanan, 50 bini aşkın kişiyi kapsayan bir meta-analiz çalışmasında gösterilmiştir.
 

Saç dökülmesi
 

Saç dökülmesinin yaygın nedenlerinden biri strestir. Bir diğer nedeni de D vitamini eksikliği olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği kadınlarda çok fazla saç dökülmesiyle ilişkilendirilmiştir. Bunun tespiti durumunda doktor gözetiminde D vitamini takviyesi kullanılabilir.
 

Kas ağrısı
 

Miyalji olarak adlandırılan kas ağrılarının nedenlerini tespit etmek genellikle zordur.
 

Çocuklarda ve yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin kas ağrısının potansiyel bir nedeni olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bir çalışmada, kronik ağrısı olan kişilerin %71'inin D vitamini kan seviyelerinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Vitamin ve ağrı algılayıcı sinir hücreleri arasındaki etkileşime bağlı olarak kronik ağrı ve düşük D vitamini kan düzeyleri arasında bir bağlantı vardır.
 

Bu şikayetlerin D vitamini düzeylerinin düşük olmasından mı kaynaklanıyor bunu bilmek zor olabilir. D vitamini eksikliğinin düzeltilmesi genellikle kolaydır. Bir eksikliğinizin olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmanız ve kan değerlerinizi ölçmeniz önemlidir.
 

D vitamini eksikliği nedenleri
 

Birçok kronik hastalıkta ve kanserli hastalarda D vitamini eksikliği yaygındır, fakat D vitamini eksikliği bir kanser belirtisi değildir. Aşağıdaki gibi birçok nedenden dolayı D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir:
 

Uzun süre yeterli D vitamini alınmaması
 

Katı bir vegan veya vejetaryen diyet uyguluyorsanız. Çünkü doğal D vitamini kaynaklarının çoğu hayvansal gıdalardır (balık ve balık yağları, yumurta sarısı, büyük ve küçükbaş hayvanların karaciğeri gibi).
 

Güneş ışığını çok az veya hiç almama
 

Kuzey ülkeler, dini nedenlerle uzun elbiseler veya baş örtüler takıyorsanız veya güneşe maruz kalmayı önleyen bir mesleğiniz varsa, D vitamini eksikliği riski altında olabilirsiniz.
 

Koyu bir teniniz varsa
 

Cilde rengini veren melanin pigmenti, güneş ışığına maruz kalmaya karşı cildin D vitamini yapma kabiliyetini azaltır. Bazı çalışmalar koyu tenli kişilerde D vitamini eksikliğinin daha sık olduğunu göstermektedir.
 

Böbrek yetmezliği yaşıyorsanız
 

D vitamini aktif formuna dönüştüren ana organ böbreklerdir. İnsanlar yaşlandıkça böbrekleri D vitamini aktif formuna dönüştürmekte zorlanır ve bu da D vitamini eksikliği riskini artırır.
 

Sindirim sisteminizden D vitamini yeterince emilemiyorsa
 

Crohn hastalığı, kistik fibroz ve çölyak hastalığı dahil olmak üzere bazı tıbbi problemler, bağırsaklarınızın yediğiniz yiyeceklerden D vitamini emebilme yeteneğini etkileyebilir.
 

Obez / fazla kilolu iseniz
 

Obezite, D vitamininin yağ hücrelerinde hapsolmasına neden olarak, kan dolaşımına salınımını azaltabilir. Vücut kitle indeksi 30 veya daha fazla olan kişiler genellikle düşük D vitamini düzeylerine sahiptir.
 

 

İlgili Ürünler
Yorumlar: 0

Henüz yorum yapılmamış

Yanıtla

E-posta adresiniz yayınlanmaz. Zorunlu alanlar işaretlidir.*